De tentoonstelling  Koninklijke Kunst – Wilhelmina van Museum Gouda  trok 38.000 bezoekers.
De tentoonstelling Koninklijke Kunst – Wilhelmina van Museum Gouda trok 38.000 bezoekers. Foto: Aad Hoogendoorn

Vorstelijke tentoonstelling Museum Gouda goed bezocht

Nieuws 499 keer gelezen

GOUDA • De tentoonstelling Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School verleidde 38.000 mensen tot een bezoek aan Museum Gouda. Dat is ook goed nieuws voor de lokale economie: bezoekers gaven ruim 8 ton uit in de stad. De tentoonstelling maakt nu plaats voor de expositie Hete Vuren – Schatten uit het Rijks.

Topstuk van de tentoonstelling met bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen  was de Pulchri-kast. Deze kunstkast kreeg het koninklijk paar in 1901 cadeau van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, met daarin 116 kunstwerkjes. “Bezoekers kwamen daar gerust nog een keer voor terug,” vertelt vrijwillige gastvrouw Marieke van der Linde (28). “Elke keer zag je wat nieuws.”

Ook winkelen en horeca

Ook de “gele zaal”, een zaal vol werken van bekende en onbekende Haagse School-schilders en twee schilderijtjes door Wilhelmina zelf, was geliefd. Bezoekers gaven de tentoonstelling gemiddeld een 8,5 als rapportcijfer. Meer dan 20.000 bezoekers kwamen speciaal voor de tentoonstelling naar Gouda, zij gaven gemiddeld 40 euro per persoon uit aan winkelen en horeca in de stad.

Koloniale geschiedenis

Wilhelmina was als vorstin der Nederlanden ook het gezicht van overheersing in de toenmalige koloniën. Diverse kunstwerken in de tentoonstelling zijn verweven met deze geschiedenis. 

Museum Gouda organiseerde daarom de goedbezochte thema-avond ‘Koninklijke Kunst en kolonialisme’, in samenwerking met Museum Sophiahof, dat zich richt op de culturele en historische erfenis van ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Ook maakte historicus Herman Pleij een speciale audiotour bij de tentoonstelling.

De kunstwerken uit Koninklijke Kunst gaan weer terug naar de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, Paleis Het Loo en andere bruikleengevers door heel Nederland. De komende weken worden de Goudse tentoonstellingszalen klaargemaakt voor een bijzondere selectie kunstwerken uit het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Hete Vuren – Schatten uit het Rijks, die op 25 mei opent voor publiek.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden